FREE Preview Training Get Support
Notice: MYOB has been re-branded as ABSS with effect from 1st Jan 2018.

Ciri-ciri GST dalam sistem perakaunan MYOB

Mengekalkan rekod perakaunan untuk GST boleh menjadi kompleks dan rumit dari segi pentadbiran.

Tetapi, dengan perisian perakaunan yang betul, anda boleh mengurangkan beban mematuhi keperluan GST. Malah, dengan perisian perakaunan yang mematuhi GST seperti MYOB, peralihan kepada GST kurang membebankan.

Ciri-ciri yang diperkenalkan dalam versi MYOB yang mematuhi GST ini membuat ia mudah untuk anda untuk menguruskan perakaunan untuk GST.

Ciri- GST di MYOB Perakaunan v20 MYOB Perdana v15

Ciri-ciri baru telah diperkenalkan dalam versi terbaru MYOB Accounting dan MYOB Premier untuk mematuhi kehendak-kehendak Jabatan Kastam Di Raja Malaysia untuk GST Perakaunan.

Kod GST Malaysia

MYOB telah secara lalai diperbadankan 29 Kod GST Malaysia bersama-sama dengan kadarnya supaya sistem boleh memproses nilai yang betul bagi urus niaga yang berkaitan.

MYOB GST Tax Codes List

 

Borang GST-03

Semua ciri-ciri yang diperlukan seperti peraturan-peraturan Kastam Malaysia kini telah dimasukkan ke dalam seksyen laporan. Dengan MYOB, mudah untuk anda untuk menjana Invois Cukai, Nota Kredit, Pesanan Penghantaran dan Penerimaan dalam format ditetapkan.

Pelepasan hutang lapuk

MYOB Sales Bad Debt Relief Adjustment

 

Untuk melegakan aliran tunai, Kastam membolehkan syarikat-syarikat GST Berdaftar untuk pulih GST Dibayar apabila hutang melebihi 180 hari. Ini akan memerlukan anda mempunyai senarai terperinci pelanggan dan invois yang masih belum dijelaskan. Jika anda tidak mempunyai Perisian Perakaunan GST untuk menguruskan maklumat ini, ia akan menjadi sukar untuk menguruskan proses ini sebagai invois boleh mempunyai kedua-dua cukai GST item dan juga bukan GST barangan dikenakan cukai. Tambahan pula invois ini mungkin sebahagiannya dibayar.

Tuntutan

MYOB mengautomasikan proses tuntutan GST. Apa yang anda perlu lakukan adalah klik butang "Recover" untuk melihat dan pilih jumlah GST yang berkaitan yang anda ingin tuntut.

MYOB Sales Claim Bad Debt Relief Adjustment

 

Pulih (Recover)

Sekiranya pelanggan membayar hutang selepas 180 hari, dan juga selepas anda telah membuat tuntutan pelepasan hutang lapuk, MYOB membantu anda mengesan nya. MYOB menjejaki semua pelanggan yang telah membayar dan juga jumlah yang dibayar. Anda hanya perlu klik pada "Bad Debt Relief Adjustment" di Sales Command Centre, kemudian pilih tab "Claim . Senarai semua invois yang telah dibayar selepas tuntutan akan muncul di sini. Pilih invois yang berkaitan dan klik butang "Recover".

MYOB Sales Claim Bad Debt Relief Adjustment

 

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana MYOB boleh memudahkan peralihan kepada GST untuk perniagaan anda, meminta demo dan perundingan percuma. Klik di sini

 Share on Twitter Share on Facebook
  RSS Feed for MYOB Accounting articles  

Quick Links

 

Testimonials

"Deltatech is so focused into accounting and business efficiency that help Small business and SME. If you need to have a IT and Accounting integration into your business, Deltatech is the best to work with."

- Joshua Chin
Managing Director
Linear Channel Sdn Bhd

 


 |  Price List |  ABSS Payroll |  Free Preview |  How to buy |  Training |  Support |  Implementation |  ABSS Premier |  ABSS Accounting |  Free download | 

-

© 2012-2022 DeltaTech Computer Systems & Solutions (SA0205092-A).
All Rights Reserved.